Actueel

Start onderzoek naar preventief jeugdbeleid

maart 2025

Preventief jeugdbeleid
Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg en hebben de plicht om ondersteuning en begeleiding te bieden. De preventieve jeugdhulp wordt gezien als een belangrijke voorziening, die bij een effectieve en efficiënte inzet ervoor zorgt dat het beroep op intensieve jeugdzorg minder hoeft te worden ingezet. Uit de maatschappelijke agenda’s van de gemeenten Hillegom en Lisse blijkt dat wordt gestreefd naar een afname van het percentage jeugdigen dat jeugdhulp krijgt. Dit is volgens de tussenrapportages en de programmabegrotingen van beide gemeenten gewenst omdat sprake is van een toename in kosten en gebruik van jeugdzorg. Dit ondanks ingezette beheersmaatregelen.

De rekenkamer laat daarom onderzoek doen naar het preventief jeugdbeleid. Het doel van het onderzoek is om de gemeenteraden inzicht te geven in hoe het preventief jeugdbeleid van de gemeenten geregeld is.

  • Wat wordt onder preventief jeugdbeleid verstaan?
  • Hoe verloopt de uitvoering ervan in de praktijk?
  • Op welke wijze geven de gemeenten sturing aan de uitvoering?
  • Wat zijn de werkende elementen, de knelpunten, risico’s en oplossingen daarvoor?

De Rekenkamer heeft de volgende hoofdvraag geformuleerd: In welke mate is het preventief jeugdbeleid effectief?

De onderzoeksaanpak bestaat uit een documentstudie, interviews met gezinnen die gebruik maken van jeugdhulp, groepsgesprekken met uitvoerders en beleidsmakers, interviews met de wethouders en een werksessie met de gemeenteraden.

Onderzoeksbureau BAGroep voert het onderzoek uit. De rekenkamer streeft ernaar om in het derde kwartaal van 2025 haar eindrapport aan te bieden aan de gemeenteraden van Hillegom en Lisse. Met het rapport wil de rekenkamer de raden handvatten bieden bij hun controlerende rol en – zo mogelijk – handelingsperspectief voor de stijgende uitgaven aan jeugdzorg in relatie tot de afnemende budgetten.

Overige berichten

Van rekenkamercommissie naar rekenkamer (2023)

Onderzoek Verkeersveiligheid afgerond (2024)

Jaarplan 2024

Start onderzoek naar subsidieverwerving door samenwerkingsorganisaties

Onderzoek meldingen openbare ruimte afgerond (2024)

Jaarverslag 2024